Docenten

Hester Dam,

Ik ben Hester Dam, heb klassieke zang (Docerend en Uitvoerend Musicus) gestudeerd bij Kevin Smith aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na mijn afstuderen in 1995 kreeg ik een beurs van het Prins Bernhard Fonds waarmee ik mijn opleiding vervolgde bij Patricia MacMahon aan de Royal Scottish Academy of Music & Drama in Glasgow waar ik nog een Master’s Degree in Opera behaalde.

Ik geef zanglessen sinds 1993, in alle stijlen in mijn eigen praktijk in het centrum van Delft, waarbij ik begeleid aan de piano. Wil je jezelf begeleiden dan kan ik je ook daarin coachen. Naast mijn werk als zangdocente ben ik dirigente van verschillende koren en geef ik workshops op maat voor diverse gelegenheden. Sinds 2012 coach ik als Pulsar coach mensen met uiteenlopende levensvragen. Daarbij zet ik het zingen in als spiegel. Ben je geïnteresseerd in deze vorm van coaching, kijk dan voor meer informatie op mijn site of mail me voor meer informatie.

Al vele jaren houd ik mij bezig met wat zingen voor de mens, hetzij individueel, hetzij in groepsverband kan betekenen. Veel mensen durven letterlijk én figuurlijk hun stem niet te laten horen, zijn bang ‘niet goed genoeg’ te kunnen zingen. In mijn werk als uitvoerend zangeres heb ik mij altijd verwonderd over de ontroering die het luisteren naar de menselijke stem teweeg kan brengen. Zingen ontspant, opent het hart en geeft vooral heel veel energie!

Na mijn Conservatorium opleiding heb ik mij het afgelopen decennium geschoold als Adem- en Ontspanningsinstructrice volgens de Methode Jan van Dixhoorn, als Pulsar coach voor duurzame verandering en als Equine Assisted Coach. Deze opleidingen hebben mijn zanglessen verrijkt tot wat ze nu zijn: een goede technische basis met een bredere blik bekeken.

De zangles begint met een korte warming-up waarin aandacht is voor houding en ademhaling. Als zanger ben je je eigen instrument, en ontspanning is daarin een toverwoord! Uiteraard komt daarna de zangtechniek aan bod, als ondersteuning voor de natuurlijke en vrije zangstem. Zeker voor koorzangers en voor de ouder wordende zangstem is het belangrijk om de stem goed te onderhouden, dat zorgt voor plezierig doorzingen tot op hoge leeftijd.

Zing je een tijdje niet zo lekker en wil je dat iemand even meeluistert? Je kunt bij mij terecht voor een losse les, of een aantal losse lessen. Met behulp stemoefeningen uit de logopedie en een goede toepassing van de Lax Vox methode kan de stem heel snel weer opknappen.

Mijn studio bevindt zich in de binnenstad van Delft, op loopafstand van tramhalte en (iets verder) treinstation. Voor autoreizigers bied ik gratis parkeermogelijkheid.

Contactgegevens:
Molenstraat 40
2611 KB Delft

T:  0627001497
Einfo@hesterdam.nl
Whttp://www.hesterdam.nl


Gelske van der Duin Singspiration, zingen met overgave!

Ik ben Gelske van der Duin en sinds 2004 geef ik met veel plezier zangles in mijn studio. Een aantal jaar geleden heb ik mijn studie zang aan de Schumann Akademie, een conservatoriumopleiding voor zangdocente en klassiek zangeres, afgerond.
Ik geef les aan heel verschillende mensen en in diverse stijlen: jong of oud, man of vrouw, pop of klassiek, koorzanger of solist – iedereen is welkom!

Elke stem is anders en daardoor uniek. We gaan dan ook op zoek naar jouw eigen geluid. Vanuit het zingen en werken met je stem besteed ik aandacht aan je ademhaling, houding, presentatie, articulatie, kortom: alles wat nodig is om beter te kunnen zingen zodat je de boodschap van het lied met overtuiging brengt: dat raakt mensen! Samen zoeken we naar muziek die het beste bij je stem past. Hoe verder je stem zich ontwikkelt, des te meer muziek binnen je bereik komt om te zingen.

Ben je inmiddels ook benieuwd naar de mogelijkheden van jouw stem? Mail of bel voor een afspraak, dan gaan we op zoek naar jouw geluid!

T: 070 327 02 00
W:http://www.singspiration.nl.


Nelleke Guequierre

Na mijn studie Industrieel Ontwerpen in Delft ben ik gaan studeren aan de Schumann Akademie (staatsexamen muziek) en geef ook sindsdien zangles. In 2011 ben ik begonnen met de opleiding Lichtenberg methode in Duitsland en heb deze driejarige cursus inmiddels afgerond. Ieder jaar neem ik aan de ‘Echo-Wochenende’ deel om bij te blijven en de laatste ontwikkelingen te volgen.

De zangmethode is een respectvolle manier van zangonderwijs. We gaan op zoek naar jouw klank en openen telkens weer nieuwe klankruimten. Dat doen we niet door het gebruiken van kracht want prestatie zorgt altijd voor spanning in je lijf en daardoor kun je juist niet optimaal klinken.

We gebruiken wel wat je hoort, voelt en je voorstellingsvermogen. Als je waarneemt kun je ontspannen en maak je moeiteloos meer en meer klank.

T:    015 2121 451
T:    06 36 298 200 (in verband met lessen liever eerst mail/app/sms)
E:    nelleke@guequierre.nl
W:   http://www.pimpernelleke.nl
F:    Facebook


Serena Jansen

Hoe kan het toch dat een baby uren achtereen kan huilen, roepen, krijsen, babbelen en brabbelen zonder schor te worden?

In mijn lessen werken we op een speelse en gedisciplineerde manier aan het vinden van een natuurlijk, vrij stemgebruik. In de loop van ons leven bouwt vrijwel iedereen spanningen op die het vinden van een goede balans in het hele ‘ademapparaat’ belemmeren. Tijdens de lessen wordt je hiervan zelf bewust en kan je gaan ontdekken hoeveel prettiger het zingt zonder die spanningen. Je eigen muzikale voorstelling vormt bij dit proces je leidraad. De muziek waarmee we werken zijn deels stukken die ik uitkies voor vocale ontwikkeling en deels stukken waar de leerling zelf mee komt. Mijn lessen zijn gericht op het zingen van klassieke en licht-klassieke muziek. Kinderen en jongeren kunnen in de les verschillende stijlen muziek ontdekken. Jaarlijks wordt er minstens één leerlingenconcert gehouden.

“Zingen bij Serena geeft plezier. Zij haalt meer uit je stem dan je dacht dat erin zat!” (Trees Snelders), “Zangles bij Serena voelt als een geestelijke sauna. Je gaat terug naar huis met een leeg gemaakt hoofd en vol energie. Een aanrader!” (Marion Langendonk), “Ik ben heel blij met de zangles, het betekent voor mij aandacht, ontspanning, vertrouwen en een paar grote winstpunten: mijn bekketrekkerig zingen is bijna geheel verdwenen; ik kan en durf uit mijn hoofd te zingen en het leren daarvan gaat steeds vlotter. Ik kan zelfs beter blokfluiten dankzij de zangles. Dat alles dankzij: niet mikken op resultaat, maar wel op een vrije stem.” (Rob Tempelaars, al jaren zingend en nu verbeterend!)

Al in de laatste jaren van haar conservatoriumopleiding is Serena begonnen met lesgeven. Zij heeft sinds die tijd haar lespraktijk aan huis vergroot en ontvangt met plezier de meest uiteenlopende leerlingen. Serena was gedurende drie jaar als zangdocent verbonden aan de muziekschool van Spijkenisse en gaf als vervangster les in de muziekscholen van Alphen aan de Rijn, Leiderdorp en Leiden. Behalve door haar eigen zangdocent Heent Prins, is Serena in het lesgeven geïnspireerd en beïnvloed door de Weense school “Libero Canto” en de eigenzinnige franse KNO-arts Alfred Tomatis.

Tarieven
De meeste leerlingen nemen iedere week een uur les. Dit kost € 43 per les.
Bij afmelding minimaal de dag van tevoren, hoeft de leerling geen lesgeld te betalen.
Er kan gekeken worden naar een andere duur met aangepast tarief.
Ook is er een jaarcontract van 38 lessen per jaar, met korting op de lesprijs, mogelijk.

E:  info@serenajansen.nl
W:  www.serenajansen.nl


Erik Nelissen

Erik Nelissen behaalde in 1983 het diploma kerkmuziek en in 1985 het diploma “Docerend Musicus Orgel” aan het Maastrichts Conservatorium. In 1990 behaalde hij zijn diploma solozang A en in 1996 solozang B.

In 1999 behaalde hij het certificaat “Vocal Voice Training Method” van Jo Estill aan het Rotterdams Conservatorium.

Als zanger was hij verbonden aan verschillende vocale ensembles, stond hij  in  opera-en musicalprodukties, en werkte hij mee aan talrijke concerten.

Tevens heeft hij afwisselende recitalprogramma’s verzorgd, met verschillende pianisten en gitaristen. Een bloemlezing van zijn repertoire is verschenen op de cd “Zueignung”.

Erik Nelissen was werkzaam op de afdeling Muziek van de VAK, centrum voor de kunsten te Delft, zowel als  zangdocent en als coördinator van de afdeling Muziek. Naast het geven van individuele- en groepslessen zang was hij ook dirigent van het kamerkoor van de VAK, het “Vak Vocaal Ensemble”. Met dit ensemble (soms bij gelegenheid uitgebreid) verzorgde hij diverse succesvolle optredens en presentaties, o.m. “Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny” (Brecht/Weill), “Missa Criolla” (Ramirez), “Down in the Valley” (Weill), “Maria” (Badings).

Daarnaast organiseerde en presenteerde hij onder andere het ‘Smartlappen- en het Seniorenfestival’

Thans is Erik leider van het vocaal dubbel kwartet ‘Good Company’, en is hij onder meer  werkzaam als privé zangdocent.

W: http://www.apogeo.nl


Kim Nijs

Kim Nijs is in 2011 afgestudeerd aan de opleiding Docent Muziek van Codarts Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam. Zij volgde Zang als primair bijvak en heeft zich daarna verder gespecialiseerd als koordirigent (opleiding Dirigent Licht Vocaal van BALK) en aanbiddingsleider (bij Kingdom Life College te Rotterdam). Haar grootste motivatie is mensen tot bloei zien komen. In haar muziek, lessen en workshops wil zij mensen helpen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Haar specialiteit ligt op het gebied van muziektheater en worship. Kim geeft kortdurende individuele zangcoaching, bijvoorbeeld als voorbereiding op een auditie, cd-opname of toelatingsexamen. Dit kan ook in combinatie met muziektheorie- en solfegeles. Daarnaast is zij te benaderen voor zangcoaching van groepen (bijv. muziektheaterproducties) of workshops aan koren. Kijk voor meer informatie op haar website: www.kimnijs.nl.

E:    info@kimnijs.nl
W: http://www.kimnijs.nl


Tamara Obreskova

Opleiding

Tamara studeerde zang bij professor T. Niznikova van het conservatorium van Minsk (Wit-Rusland). Ze studeerde verder bij de beroemde Galina Visjnevskaya, Willard White en Simon Rozin.

Naast haar studie als uitvoerend musicus heeft Tamara ook een opleiding Russische literatuur, directie en operaregie gevolgd. Nadat ze zich in 1989 in Nederland vestigde, is ze langdurig gecoacht door Christina Deutekom en later door Esin Ozsan.

Na de geboorte van haar tweeling in 1998, is Tamara zich meer gaan richten op het lesgeven en begeleiden van zangers.

Zangles

In haar praktijk in het Rotterdamse Hillegersberg-Schiebroek geeft ze zangles, coacht en begeleidt ze professionele en gevorderde amateurzangers zich verder te ontwikkelen, leert hen partijen te interpreteren en studeert ze verder met hen in.

Ook helpt ze zangers en hun stem weer terug te krijgen nadat deze, vaak door verkeerd gebruik, achteruit is gegaan en bijvoorbeeld aan flexibiliteit of hoogte heeft ingeboet. Door haar persoonlijke benadering is Tamara vaak in staat de stem te “genezen” zodat de zanger weer over een goed en betrouwbaar instrument kan beschikken.

Naast het coachen en begeleiden van professionele en gevorderde amateurzangers, geeft Tamara ook zangles aan kinderen, jongeren en amateurs in elke stijl. “Elke zanger heeft recht op een goede docent. Ik probeer altijd het beste uit mijn leerling te halen. Jong, oud, professioneel of beginner, bij iedereen! Het werken met mensen is fantastisch en geeft mij veel energie. Bovendien wordt er heel wat af gelachen tijdens de les, ook heel belangrijk”.

T:   06-42109036Ju
E:   tamara@tamaraobreskova.nl
W: http://www.tamaraobreskova.nl


Jules Schaap

Kan iedereen zingen?

‘Jazeker!’, lacht Jules Schaap. ‘Het is geweldig om mee te maken dat iemand die dacht nooit te kunnen zingen, zijn doorbraak beleeft. Veel mensen beseffen niet dat de zangstem het goedkoopste maar ook moeilijkste muziekinstrument is: je bent zelf je instrument en dat moet je goed onderhouden! Ook mensen die al jaren zingen maar steeds tegen een blokkade oplopen, kunnen ineens dat moment krijgen dat alles op z’n plaats valt. Ze kunnen dan zo ongelooflijk blij zijn. Sterker, dan willen ze nog meer bereiken!’

Jules Schaap woont sinds een paar jaar in Nootdorp en is een zeer ervaren en bevoegd zangpedagoog. Hij geeft individuele en groepslessen en verzorgt ook stemvorming bij koren in Zuid- en Noord-Holland.

‘Mijn leerlingen vinden het fijn dat ik o.a. bij De Nationale Opera heb gezongen en als solist zing bij concerten in binnen- en buitenland. Daardoor kan ik hen beter voorbereiden op optredens of “zomaar zingen”. Daarbij maakt het echt niet uit of je klassiek of popmuziek zingt. Je gebruikt de stemtechniek die bij je past en je moet begrijpen wat je wilt vertellen. Hoe je je stem beheerst en uitbouwt en de emotie in je zang legt, dat is wat ik de mensen wil bijbrengen.’
Zin in (beter) zingen? Je kunt Jules bereiken via  telefoon of de website .

T:   06-303 387 03
Whttp://www.julesschaap.com


Christina Voltl  

Nederland , Landsmeer, 5-7-2018, Christina Voltl , zangeres, foto ineke Oostveen

Uitgangspunt van mijn zanglessen is mijn overtuiging is dat iedereen die wil leren zingen kan leren zingen, en dat iedereen die al goed kan zingen, gemakkelijker en vrijer kan leren zingen en zo meer plezier en zelfvertrouwen krijgt in het zingen.

Christina Völtl heeft jarenlang ervaring als uitvoerend zangeres en  zang-docente. Haar lessen zijn gebaseerd op een combinatie van haar klassieke opleiding aan het conservatorium van Rotterdam en en de Lichtenberger Methode.

Naast privélessen en workshops is Christina regelmatig gevraagd als gast-docente bij diverse koren en theatergroepen en is ze als docente werkzaam bij Stichting Buitenkunst.

Kijk voor meer informatie over Christina, haar werkwijze en de Lichtenbergermethode op www.christinavoltl.nl

Zanglessen en zangworkshops in Delft centrum

T:   0623893850
E:   info@christinavoltl.nl
Whttp://www.christinavoltl.nl
Whttp://www.tresonanz.com


Gemma Vredeveldt

Als enthousiast koorzanger en concertorganisator kreeg ik de behoefte om mijn muzikale kennis te verbreden en zo kwam ik op de Schumann Akademie terecht,     een conservatoriumopleiding in deeltijd. In de eindfase van deze studie heb ik mijn zanglespraktijk opgestart en ik geef nu al weer heel wat jaren privé-zangles en stemvorming aan koren. Ik ben nog steeds fanatiek koorzanger en treed af en toe ook solistisch op.

In de zanglessen wordt aandacht besteed aan houding, techniek, ademgebruik,  ademsteun en natuurlijk: hoe leef je je in in de muziek. De les begint met een aantal zangoefeningen, daarna is er ruim tijd voor liederen, aria’s, musicalnummers etc., naar gelang de voorkeur van de leerling.

Elke nieuwe leerling krijgt een gratis proefles van 30 minuten. In deze les maken we kennis en doe ik een stemtest. Ook bespreken wat voor repertoire we gaan doen, wat voor lesdag en -tijd het meest geschikt is, en de lesduur (30, 45 of 60 minuten, de keus is in principe aan de leerling, en hangt af van niveau, financiële situatie en beschikbare tijd).

Contact

Iedereen die zangles overweegt, kan me mailen en een afspraak maken voor een gratis proefles. Ik woon in Berkel en Rodenrijs, vlakbij de metrostations Rodenrijs en Berkel Westpolder.

E:    a.vredeveldt@kpnmail.nl
W:  www.vredeveldt.nl/zangpedagoge


Hannah Ybeles Smit

Zangdocente aan Codarts, het Rotterdams conservatorium aan de afdeling muziektheater, alwaar ze zowel klassiek als lichte muziek doceert. Ze heeft een zanglespraktijk aan huis in Delfgauw (op 10 minuten fietsen van het centrum van Delft).

Daarnaast is ze dirigente van het overdagkoor Delfgauw, docent bij Stichting Buitenkunst en treedt ze op als soliste.

Je kunt bij haar zangles krijgen op het hoogste niveau, en hiervan maken beginners tot en met profs gebruik. Over haar zanglessen schrijft ze:

Wanneer je besluit individuele zangles te nemen kun je het beste eerst een proefles nemen. Daarin kan je kijken of het klikt, en of de les beantwoordt aan je verwachtingen. Daarnaast stel ik een diagnose van je stem. Je krijgt een eerlijk advies of het zin heeft om bij mij les te nemen voor het doel dat jij je hebt gesteld. Iedereen kan leren om zijn stem goed te gebruiken. In een eerste les luister ik naar wat je stem nodig heeft. Daar gaan we vervolgens heel gericht aan werken. Je krijgt een diagnose van je stem en je muzikaliteit en oefeningen waardoor je gegarandeerd vooruit gaat, mits je elke dag zo’n 10 minuten thuis besteedt aan je oefeningen.

Er zijn de volgende mogelijkheden: Pop/Musical/Rock/Jazz,  Klassieke Zangles, Diagnose en Advies,  Auditievoorbereiding,  Stemtraining acteurs en Workshops voor groepen en bedrijven. Voor details zie de website.

Kosten/voorwaarden: Een zangles kost 45 euro incl.btw. Lessen kunnen afgezegd en/of verzet worden tot 24 uur voor aanvang, anders betaal je gewoon door.

T:   06-23941629
Whttp://www.hannahybelessmit.nl


Zangdocenten van de Vrije Akademie Delft

W: https://www.vak-delft.nl/lesaanbod/zang-1